Zavičajni muzej Visoko obilježio je 60 godina rada na očuvanju kulture i historijske baštine Visokog

Općina Visoko je 1953. godine osnovala Zavičajni muzej. Djelatnost muzeja se zasniva na prikupljanju, obradi, zaštiti i čuvanju muzejske građe, kao i njenoj prezentaciji organiziranjem izložbi, samostalno ili u saradnji s drugim ustanovama. Pored osnovnih djelatnosti muzeoloških disciplina Muzej je registrovan i za naučno-istraživački rad, kao i za zaštitu kulturne baštine.


Zgrada Zavičajnog muzeja izgrađena je 1902. godine, za vrijeme Austro-ugarske vladavine. Imala je prvobitno funkciju Gradske općine, odnosno Beledije. Izgrađena je u karakterističnom neomaurskom stilu, kojeg odlikuje slikovitost fasade, u vidu tamno-svijetlih horizontalnih linija, prelomljenih lukova, stilizovanih floralnih ornamenata, i oslikanih zidnih ploha u enterijeru.


Tokom agresije na BiH (1992-1995) cjelokupni muzejski materijal bio je premješten na više lokacija što je dovelo do velikog stepena propadanja i ugrožavanja eksponata. Tek krajem 2000. godine eksponati su vraćeni u Zavičajni muzej Visoko. Velikim zalaganjem uposlenih, lokalne zajednice i federalnih institucija u periodu od 2007. do 2011. godine zgrada je restaurirana i generalno obnovljena. Jedna od preostalih najvećih aktivnosti u narednom periodu je nabavka muzejskog mobilijara, kako bi bilo moguće postaviti novu stalnu postavku.


Zavičajni muzej Visoko posjeduje vlastitu zgradu u centralnoj zoni grada sa raspoloživih 366 m2:
  - Lapidarij u podrumskim prostorijama;
  - Depoi i kancelarije u prizemlju;
  - Izložbene prostorije na spratu zgrade;
  - Restauratorsko-konzervatorska radionica u potkrovlju zgrade;
  - Višenamjenski prostor ispred zgrade, pogodan za različite performanse.


U saradnji sa Fondacijom Mozaik, Zavičajni muzej je 2006. godine izgradio depandans muzeja „Etno-soba / etno-radionica“ u Goduši kod Visokog. Depandans obuhvata stalnu postavku muzejskih eksponata etnografske zbirke- čibućarskog, češljarskog i sviraldžijskog zanata. Mobilijar za izložbu je obezbijedio Zavičajni muzej Visoko, a opremu etno-radionice uz performans izrade predmeta čibućarskog zanata na autentičnim zanatskim pomagalima za ručnu izradu, vodi majstor Vehab Halilović.

Takođe, Zavičajni muzej Visoko je vlasnik jedine očuvane tabačke stupe u BiH. Stupa je postavljena kao trajno izloženi eksponat na adekvatnom postolju u ulici Alije Izetbegovića, tačno preko puta zgrade Zavičajnog muzeja Visoko.


Muzejska građa /Fondovi i zbirke:


- fototeka (2.600 inventarnih jedinica)

- umjetnička zbirka (15 inventarnih jedinica)

- etnografska zbirka (862 inventarne jedinice)

- numizmatička zbirka (428 inventarnih jedinica)

- arheološka zbirka (preko 162.000 signiranih inventarnih jedinica)

- geološko-paleontološka zbirka (356 inventarnih jedinica)

- srednjovjekovna zbirka (172 inventarne jedinice)

- zbirka predmeta iz Nob-a

- općinski arhiv iz nekoliko perioda: osmanskog, austrougarskog, perioda Drugog   svjetskog rata i poslije Drugog svjetskog rata (oko 30 000 inventarnih jedinica)
-stručna biblioteka (preko 1.500 knjiga).Više fotografija možete pogledati u galeriji.


Komentari


Nema komentara

Napiši komentar

Molimo vas da unesete kod kao što je prikazan.
Nije bitno da li pišete velikim ili malim slovima.

UPOZORENJE: Vaši komentari sadrže isključivo i samo Vaš stav i mišljenje. Zabranjeno je vjersko, rasno ili bilo kakvo vrijeđanje, psovanje i sve što se kosi sa kulturnim ponašanjem u društvu. Portal visoki.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.