Stari kameni most u Varešu

Stari kameni most izgrađen je između 16. i 17. stoljeća. Predstavlja posebnu vrijednost, ne samo zbog izgleda, već radi specifičnosti u građevinsko-arhitektonskom smislu koji je sličan stilu gradnje Starog mosta u Mostaru.

Legenda

Legenda kaže da se u to doba rodila ljubav izneđu Anke, mlade kršćanke i Akifa, mladića iz jedne ugledne i imućne muslimanske porodice.
Mimo svih običaja i pravila, Akif je dobio pristanak od oca da oženi Anku. Iako se bojala reakcije svojih, Anka posluša svoje srce i pristade. Dogovoriše se da Anka poslije nedeljne mise krene niz čaršiju do uskog drvenog prijelaza preko rijeke Stavnje gdje će je on čekati. Jako je padala kiša i snažna bujica je smočila drveni most. Ne sluteći zlo, Anka zakorači na prijelaz, znajući da je na drugoj strani čeka njen Akif. Drhtava noga pokleknu, Anka se okliznu i s krikom pade u vodu. Akif, ne razmišljajući ni trena skoči u nabujalu rijeku koja ih nemilosrdno povuče u svoju dubinu.
Očajni Akifov otac je oduvijek želio svoje bogatstvo podariti sinu, pa to i učini na neobičan način.
Svoje imanje je rasprodao i tim novcem je platio gradnju Kamenog mosta preko rijeke Stavnje. Gradeći ga sa dvije strane, na sredini ga spojiše u neraskidivu vezu baš kao što se u smrtnom trenutku spojiše ruke Anke i Akifa. U konstrukciji mosta vješti majstori ostaviše otvor u koji Akifov otac položi dva zlatna prstena kojim posmrtno vjenča Anku i Akifa.
Komentari


Nema komentara

Napiši komentar

Molimo vas da unesete kod kao što je prikazan.
Nije bitno da li pišete velikim ili malim slovima.

UPOZORENJE: Vaši komentari sadrže isključivo i samo Vaš stav i mišljenje. Zabranjeno je vjersko, rasno ili bilo kakvo vrijeđanje, psovanje i sve što se kosi sa kulturnim ponašanjem u društvu. Portal visoki.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.