Na današnji dan 1537. godine osnovana je Gazi Husrev-begova medresa

Druga Gazi Husrev-begova vakufnama iz 1537. godine pisana je upravo za Kuršumliju medresu koja je sagrađena na parceli preko puta Begove džamije. Nastala je kako bi upotpunila Gazi Husrev-begovo djelo, nakon izgradnje džamije i Hanikaha (sufi-centar za izučavanje tesavvufa – islamskog misticizma).


Za djelovanje medrese Gazi Husrev-beg je izdvojio 700.000 dirhema srebra od čega je 400.000 dirhema predvidio za izgradnju medrese, a ostatak novca koji pretekne (300.000 dirhema) odredio je da se kupi „vrijednih knjiga iz kojih će se učiti i prepisivati“. Učenicima je osigurano besplatno stanovanje, hrana u imaretu i po dva dirhema dnevno kao pomoć.


Medresa je, prema tarihu koji se nalazi iznad ulaznih vrata dovršena 1537/38. godine. Podignuta je u spomen na Gazi Husrev-begovu majku Seldžuk-sultaniju, pa je u narodu prozvana Seldžuklijom, a kasnije zbog olovnog krovnog pokrova Kuršumlijom.


Kuršumlija medresa je više puta oštećena u požarima koji su harali Baščaršijom, ali nikada u većem obimu kao što je slučaj sa ostalim objektima na čaršiji.


Godine 1910. godine austrougarske vlasti su je pokušale prilagoditi tada modernom pseudomaurskom izrazu. Ovom prilikom je podignut nivo poda objekta i postavljeni potpuno neodgovorajući prozorski otvori.


Godine 1969. prilikom konzervatorskih radova, a nakon obijanja žbuke sa vanjskih zidova uočeni su tragovi prvobitnih prozorskih otvora. Nakon toga je medresi vraćen raniji izgled. Sitniji restauratorski zahvati su vršeni nešto kasnije u više navrata, a posljednji put poslije rata 1992-95, točnije 1998. godine kada su zamijenjeni kameni dovratnici na portalu, a koji su usljed velike količine kapilarne vlage, bili nagriženi.


Gazi Husrev-begova medresa sa mjestom i ostacima Hanikaha proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine 2006. godine. Danas djeluje kao srednja škola internatskog tipa koja pored redovne nastave učenicima omogućava raznovrsne vannastavne aktivnosti.www.kons.gov.ba

Komentari


Nema komentara

Napiši komentar

Molimo vas da unesete kod kao što je prikazan.
Nije bitno da li pišete velikim ili malim slovima.

UPOZORENJE: Vaši komentari sadrže isključivo i samo Vaš stav i mišljenje. Zabranjeno je vjersko, rasno ili bilo kakvo vrijeđanje, psovanje i sve što se kosi sa kulturnim ponašanjem u društvu. Portal visoki.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.