Musafirhana (Salihagića kuća) u Fojnici

Musafirhana je riječ arapsko – perzijskog porijekla i označava gostinsku kuću za putnike namjernike. Poreskim olakšicama, vakufima, ali i direktnim novčanim davanjima, država je finansirala ovakve komunalne objekte koji su zauzvrat putnicima na proputovanju obezbjeđivali besplatni trodnevni boravak (smještaj i hrana) u musafirhani. Pretpostaviti je da je i porijeklo narodne krilatice „Svakog gosta, tri dana dosta“ u uskoj vezi sa ovim važnim stambeno – komunalnim objektom.


Najstariji sačuvani objekat od javnog značaja u Fojnici je svakako Musafirhana, poznata i kao Salihagića kuća. Nalazi se u najstarijem dijelu Fojnice, u Atik mahali.


Nema tačnih podataka o vremenu nastanka Musafirhane. Objekt je nastao vjerojatno u prvoj polovici 19. stoljeća, budući da su ga sagradili braća Muhamed-aga, Mehmed-aga i Mahmut-aga Salihagić, koji su bili sinovi (ili unuci) Salih-age Iskrića, koji je, kao aga, sudjelovao u Dubičkom ratu (1788-1791.) i odlikovan čalenkom, koja se čuva u ovoj porodici.

U vrijeme austrogarske vladavine u BiH, objekat je služio kao musafirhana (besplatno konačište). Na krovu kuće se nalazila prikraćena piramida sa šiljkom, što je bio znak po kome je putnik mogao znati da se u toj kući može besplatno konačiti najduže tri dana, te u tom periodu dobiti besplatnu hranu za sebe i konja.

U Musafirhani su nastala i čuvala se dva rukopisna primjerka Kur’ana iz 1615. i 1648. godine. Jedan od ovih primjeraka, pisan 1648. godine, još je u Fojnici, dok se drugi poslije Drugog svjetskog rata našao u Dubrovniku.

Danas ovaj objekat nije u upotrebi i niko u njemu ne stanuje.


Komentari


Nema komentara

Napiši komentar

Molimo vas da unesete kod kao što je prikazan.
Nije bitno da li pišete velikim ili malim slovima.

UPOZORENJE: Vaši komentari sadrže isključivo i samo Vaš stav i mišljenje. Zabranjeno je vjersko, rasno ili bilo kakvo vrijeđanje, psovanje i sve što se kosi sa kulturnim ponašanjem u društvu. Portal visoki.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.