Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu

Most preko Drine u Višegradu predstavlja remek djelo mostogradnje. Sagrađen je u vremenu od 1571. do 1577. godine po želji i naredbi Mehmed-paše Sokolovića. Mehmed-paša Sokolović rođen je 1505. u selu Sokolovićima blizu kasabe Rudo u višegradskom kadiluku. Umro je u Istambulu 1579. godine.

Bio je veliki vezir od 1565-1579. u vrijeme trojice sultana: Sulejmana Veličanstvenog (1520-1566), Selima II (1566-1574) i Murata III (1574-1595). Istakao se kao sposoban vojskovođa u ratovima Otomanskog carstva protiv Ugarske i Austrije (1526-1533). Bio je zapovjednik dvorske straže 1543. a potom biva unaprijeđen 1546. u kapudan-pašu. Položaj trećeg vezira dobio je 1555. a 28. jula 1556. unaprijeđen je na položaj velikog vezira. Veliku vojnu vještinu potvrdio je pobjedom u bici pod Sigetom u kojoj je 1566. poginuo sultan Sulejman Veličanstveni. Oženio se kćerkom sultana Selima II, princezom Esmahan 1562. Poznat je kao naručioc i utemeljitelj mnogih sakralnih i profanih zdanja širom Otomanskog carstva.

Izgradnja mosta povjerena je Kodža Mimar Sinanu (15. april 1489-17. juli 1588.), jednom od najvećih arhitekata svog vremena poznatog i kao "veliki arhitekta Sinan". Rođen je 1489. godine u blizini mjesta Kayseri u centralnoj Anadoliji, u hrišćanskoj, vjerovatno grčkoj porodici. Odveden je u janičarske trupe 1511. Učestvuje u mnogim vojnim akcijama od centralne Evrope do Irana i Iraka. Brzo je napredovao od konjičkog oficira do vojnog inženjera. Veliku reputaciju stekao je nakon što je za par dana sagradio most preko rijeke Pruth u Moldaviji. Bio je glavni arhitekt u vrijeme četiri sultana Selima I, Sulejmana I, Selima II i Murata III. Krećući se sa vojnim trupama širom Evrope i Azije upoznavao je arhitektonska djela raznih epoha i civilizacija, što je uticalo na njegov stvaralački rad. Arhitekta je oko 360 različitih građevina; 84 džamije, 51 mesdžida, preko 40 hamama, 8 mostova, 17 javnih kuhinja (imareta), 35 palata, 3 bolnice... Među najznačajnija djela ubrajaju se Sulejmanija džamija (1550.) u Istambulu i Selimija džamija(1557.) u Edirnu, Turska. U gradnji mostova maestralno je kombinovao umjetničke i funkcionalne vrijednosti.
Jedinstvenost višegradskog mosta, uglavnom, je u njegovom obliku – naglo savijena konstrukcija koja se sastoji od dijela sa jedanaest lukova što premošćuju Drinu i rampe sa četiri luka pomoću kojih se most pod pravim uglom spaja sa lijevom obalom, prateći položaj zemljišta. Iznad lukova čitavom dužinom mosta proteže se u kamenu profilisani vijenac iznad koga je ograda mosta. Iznad šestog stuba nalazi se sa obje strane proširenja. Sa desne strane je kameno platno u čijoj niši su dvije ploče sa natpisom. Gornji stariji natpis ispisan je 1571/72. godinu a donji 1577/78. godinu. Širina kolovoza je preko 6,0 m. Zidovi parapeta su široki 60 cm i dugi 179,44 m.

Most Mehmed Paše Sokolovića je upisan na UNESCO Listu svjetske baštine na 31. sjednici Komiteta za svjetsku baštinu, održanoj od 23. juna do 2. jula 2007 u Christchurchu, Novi Zeland, odlukom broj 31 COM 8B.34.

Univerzalna vrijednost mosta u Višegradu je nepobitna sa historijskog i arhitektonskog stajališta. Most je predstavnik jednog historijskog perioda u razvoju graditeljstva i mostogradnje, a izgradio ga je jedan od najpoznatijih graditelja Otomanskog carstva.
Poseban značaj mosta je u tome što svjedoči o usvajanju i prilagođavanju tehnika tokom dugog historijskog procesa. On također svjedoči o važnim kulturnim razmjenama između različitih civilizacija.

Izvor : www.unescobih.mcp.gov.ba


Komentari


Nema komentara

Napiši komentar

Molimo vas da unesete kod kao što je prikazan.
Nije bitno da li pišete velikim ili malim slovima.

UPOZORENJE: Vaši komentari sadrže isključivo i samo Vaš stav i mišljenje. Zabranjeno je vjersko, rasno ili bilo kakvo vrijeđanje, psovanje i sve što se kosi sa kulturnim ponašanjem u društvu. Portal visoki.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.