Isa-begov hamam u Sarajevu dobiva autentičan izgled iz 1891. godine

Isa-begov hamam, koji se još zvao i Carev hamam jer je bio sagrađen u kompleksu Isa-begovih zadužbina, je najstariji hamam u Bosni i Hercegovini i sagrađen je koju godinu prije 1462. godine, kada se spominje u Isa-begovoj vakufnami.

Nije poznato da li je hamam nastradao u požaru 1769, koji je zahvatio kraj oko njega, ali je u ponovnom požaru 22. januara 1810, izgorjelo sve što je bilo od drveta, a pripadalo je ovom hamamu.

Od 1874. do 1887. zakupci ove banje su bili: Hadži Derviš Bilal, Hadži Salihaga Gurabija, prozvan Hamamdžić i njegov sin Mujaga Hamamdžić.

Voda za ovaj hamam uzeta je s vrela na Bistriku. Cijevi ovog vodovoda bile su na mjestima položene uz potok Bistrik. Kako je 9. novembra 1887. nabujala Miljacka, a i ostale vode oko Sarajeva, Bistrik je znatno oštetio vodovod ovog hamama koji je toga dana i prestao raditi.

Zakupac Mujaga Hamamdžić prijavio je to Vakufskoj upravi i tražio da se popravi. Poslije nekoliko dana rečeno mu je da će se porušiti ovaj hamam i podignuti moderna banja. Tako je i bilo. Stari je hamam ostao više od godinu dana zatvoren, a onda je u proljeće 1889. srušen. Po nacrtu arhitekte Vancaša sagrađena je današnja zgrada te otvorena 16. februara 1891. kao prvo moderno kupatilo u Bosni i Hercegovini koje je prozvano Isa-begova banja.

Nadzor nad gradnjom nove Isa-begove banje vršio je bečki civilni arhitekta Josip Vancaš, građevinskim radovima je rukovodio graditelj Vjekoslav Toth a mašinsku opremu je isporučila budimpeštanska tvrtka Mat. Zellerin. Namještaj i rublje dobavile su sarajevske trgovačke radnje.

Objekt je do rata koristio kao skladište preduzeća Higijena, a tokom agresije je oštećen u granatiranju.

Careve džamije sa Isa-begovom banjom u Sarajevu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u novembru 2004. godine.

U aprilu 2013. godine počela je rekonstrukcija Isa-begovog hamam. Zadržat će autentičan izgled od 1891. godine kada je posljednji put obnovljen, te će tako imati i izvornu fasadu koju je projektovao Josip Vancaš. Hamam će biti priveden svojoj namjeni, u centralnom dijelu će biti smješteno tursko kupatilo sa saunama, dok će u lijevom i desnom krilu biti 19 hotelskih soba, restoran i drugi sadržaji.

Zidarski radovi na rekonstrukciji Isa-begovog hamama u Sarajevu su završeni, te se sada radi na unutrašnjim radovima i postavljanju instalacija. Rekonstrukcija bi trebala biti završena u augustu ove godine.

Izvor:kons.gov.ba

Foto:Nedim Grabovica/klix.ba


Komentari


Nema komentara

Napiši komentar

Molimo vas da unesete kod kao što je prikazan.
Nije bitno da li pišete velikim ili malim slovima.

UPOZORENJE: Vaši komentari sadrže isključivo i samo Vaš stav i mišljenje. Zabranjeno je vjersko, rasno ili bilo kakvo vrijeđanje, psovanje i sve što se kosi sa kulturnim ponašanjem u društvu. Portal visoki.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.