Bazilika u Dabravinama

Između Vareša i Breze nalazi se selo Dabravine. Područje je planinsko, obraslo šumom i skoro nenaseljeno. Obronci okolnih brda strmo se spuštaju prema klisuri potoka Stavnje. Nad njegovoj lijevom obalom, na teško pristupačnoj zaravni Gradina, na nadmorskoj visini od 771 m, nalaze se ostaci kasnoantičke bazilike.

Bazilika u Dabravinama je sagrađena krajem 5. i u prvoj polovice 6. stoljeća. Tipičan je predstavnik kasnoantičkih bazilika na tlu Bosne i Hercegovine. Sama gradnja povjerena je neukim seoskim majstorima, ali je kameni namještaj, sudeći po tipiziranoj i preciznoj izradi, te bogatim dekorativnim motivima, proizvod iskusne klesarske radionice. Izrada skulpture podsjeća na drvorez. Dekorativni motivi u većini su tipično kasnoantički (motivi križa sa dva jagnjeta, vinova loza, riba, kapiteli ukrašeni životinjskim glavama).


Bazilika je uništena požarom. Najvjerojatnije je definitivno propala u provali Avara i Slavena krajem 6. ili početkom 7. stoljeća. Prije toga su izvršene prepravke kamenog namještaja. Prilikom iskopavanja u gareži su pronađeni ulomci tegule, rastopljenog prozorskog stakla i avarska strelica.


Na lokalitetu Gradina pronađeni su ostaci prahistorijske keramike iz bronzanog doba, a ispod vrha je plato s ostacima temelja rimskih i kasnoantičkih utvrda. Pokretni arheološki materijal je deponiran u prostorijama Zemaljskog muzeja u Sarajevu i u Zavičajnom muzeju u Visokom.


Danas je ovo područje je zapušteno, najvećim dijelom zatrpano zemljom i zaraslo u rastinje. Temeljni zidovi se samo mjestimično raspoznaju te vide se razasuti ostaci kamenja.


Nedaleko od bazilike mogu se vidjeti stećci za koje se smatra da su pripadali većoj nekropoli.Izvor : www.kons.gov.baKomentari


Nema komentara

Napiši komentar

Molimo vas da unesete kod kao što je prikazan.
Nije bitno da li pišete velikim ili malim slovima.

UPOZORENJE: Vaši komentari sadrže isključivo i samo Vaš stav i mišljenje. Zabranjeno je vjersko, rasno ili bilo kakvo vrijeđanje, psovanje i sve što se kosi sa kulturnim ponašanjem u društvu. Portal visoki.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.