Share

Ni svakodnevni apeli i upozorenja, pa i turobni statistički pokazatelji o broju oboljelih, nažalost i umrlih, od raka grlića materice, nisu dovoljni da se približimo željenom standardu kako „do neželjenog ishoda ne bi došlo samo kada bi žene redovno posjećivale ginekologa“. Naravno, kod ginekologa ne treba ići samo zbog crnih slutnji. No, obećavajuća je činjenica da je sve više žena zainteresovano za sopstveno zdravlje, a tome u prilog ide i podatak o posjećenosti Službe za zdravstvenu zaštitu žena u visočkom Domu zdravlja.

Gotovo 3 od 4 mlade žene izbjegavaju posjetiti ginekologa kada je potrebno jer im je neugodno. Vrlo je važno redovito posjećivati ginekologa, a svaka žena bi trebala jednom godišnje obaviti pregled. Na što trebate posebno obratiti pozornost i kada otići doktoru, o PAPA testu, sindromu PMSa, karcinomu grlića maternice i općenito o zdravstvenim problemima sa kojima se danas suočavaju žene mi smo razgovarali sa dr. Almedinom Haračić, specijalistom za ginekologiju i akušerstvo.

„Svaka žene treba da izdvoji jednom u godini vrijeme za sebe i da dođe na jedan ginekološki pregled. Mada mogu reći da sam zadovoljna osvješćenošću naših žena, prilično dosta dolaze na pregleda, rade PAPA briseve i želim da se to tako nastavi, jer svaka bolest ukoliko se otkrije na vrijeme  može da se prevenira. Samo edukovana žena i informisana žena je zdrava žena, a samo zdrava žena je zapravo sretna žena“ – poručila je doktorica Haračić između ostalog.

RTV Visoko

Leave A Reply