Share

U srcu Bosne i Hercegovine, gdje se susreću bogata historija i duboko usađena tradicija, stoljećima traje umijeće koje je postalo sinonim za izdržljivost, kreativnost i autentičnost – papučarstvo. Vjeruje se da sve dok postoji Bosna i Hercegovina, tako dugo će i zanat papučarstva ostati živ.

Donosimo vam priču o ručno izrađenim papučama koje putuju iz male radionice na visočkom Kraljevcu u svijet, donoseći sa sobom nasljeđe jednog naroda i dušu jednog kraja.

U razgovoru s vlasnikom papučarske radnje “Sehara” Nihadom Zubićem iz Visokog, svjedočili smo ne samo talentu jednog majstora, već i ljubavi prema tradiciji koja se prenosi s generacije na generaciju.

“Moj otac se krenuo ovim baviti 80-tih godina. Mi smo malo pomagali, malo nismo i krenuli smo tako. Od moje majke babo se bavio opancima, u to vrijeme su radili se opanci, i to je tako ostalo. Ja sam prije 5-6 godina se bavim aktivno za rad papuča. Imam sina koji mi pomaže i pretpostavljam, ali ne znam hoće li ili neće, ali daje signale”, kaže za ITV Zemlja i ljudi.

Kako bi pratili savremene trendove kaže kako ima i one koje su moderno izrađene, koje traže mlađe generacije.

“Imamo mi papuče koje radimo za mlađe, imam kćerku koja je mlađa ta generacija i kaže nam trebalo bi ovo, trebalo bi ono i mi radimo to. Ja vama mogu pokazati papuče za mlađe s tim da je naša tradicionalna naša papuča vez. Kupuju je i mladi i stari. Imamo mi papuču i za van, za mlađe, za unutra, krznenu… sve su to papuče za generacije što se kaže od 7 do 77.”

Njegove ručno izrađene papuče nisu samo obuća; one su čuvari priča i baštine. Nihadova strast i vještina prepoznate su širom svijeta, jer cijeli svijet je naučio cijeniti ovu posebnu vrstu umijeća.

U njegovoj radionici uglavnom nastaju papuče, muške papuče, ženske krznene, ženske pape krznene i posebne baletanke koje možete samo kupiti u ovoj radnji.

Sve to najviše kupuju građani cijele Bosne i Hercegovine ali papuče su slali u Australiju, SAD, Austriju, Njemačku, Norvešku, Dansku, Švedsku…

Uglavnom je najveća potražnja za vez, to je kod njega papuča broj 1.

“U papuči koje radimo je 95 posto koža, radimo vez na plišu. Sve ostalo je koža i džon gumeni. Ovo je papuča vrlo kvalitetna, radi se od najboljeg materijala – kože – pojašnjava Zubić”.

Cijela porodica u biznisu

Uz povremeni rad s ocem koji je počeo ovaj zanat 80-tih godina sa opancima, koji su bili cijenjeni u to vrijeme, naučio je zanat i danas radi isti posao uz pomoć sina ali i cijele porodice.

“Otac je započeo ovo sve i još uvijek radi i pomaže. Moja majka isto pokaže, moja žena radi ove perlice, mi to kažemo “diketi se” po starinski. Kćerka je na reklamama, na društvenim mrežama a sin je trenutno u pripremi zbog škole”.

U ovom poslu kaže da izazova uvijek ima i da dok je izazova u poslu to je dobro.

“Ima još po gradu obućara, ima malo više prepodavaca i malo je njih koji proizvode. Za državu šta da kažem? Mi ćemo se boriti, ja nemam gdje drugo, ovo je moj zanat i moj posao i ja ću se boriti”, kazao je za ITV Zemlja i ljudi Nihad Zubić.

Zemlja Ljudi

Leave A Reply