Share

U okviru saradnje udruženja “Nismo same” iz Visokog i Instituta za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice, a u sklopu obilježavanja Međunarodnog mjeseca borbe protiv karcinoma dojke, sinoć je u medresi “Osman ef. Redžović” u Velikom Čajnu kod Visokog organizirano predavanje za učenice Medrese, ali i za njihove sugrađanke.

Nakon uvodnog govora direktora Medrese, dr. Aida Lopo je predstavila udruženje “Nismo same” koje je osnovano u februaru ove godine, njegove ciljeve i dosadašnje aktivnosti.

Nakon uvodnog obraćanja doktorice Lopo, prvo predavanje održala je specijalista ginekologije i akušerstva, dr. Almedina Haračić, koja je govorila o zdravlju žene u toku reproduktivnog doba, riziko faktorima prevencije karcinoma dojke i grlića materice.

Drugo predavanje održala je mr. nutricionizma Maja Jonjić Trifković, a tema je bila “Pravilna prehrana kao prevencija”.

U pauzi predavanja učenice Medrese proučile su dvije ilahije.

Program u medresi je završen predavanjem dr. spec Elme Kuduzović, specijaliste socijalne medicine. ona je govorila na temu “Zdrava žena”.

Sva tri predavanja su praćena sa izuzetnom pažnjom, a domaćini su iskazali nadu i želju da će sve rečeno na skupu koristiti, prije svega njihovim učenicama, a naravno i mnogobrojnim gošćama koje su im se večeras pridružile.

Domaćin, medresa  “Osman ef. Redžović” je zahvalila udruženju “Nismo same”, Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, kao i predavačicama na nadahnutom i kvalitetnom programu, uz nadu da je ovo samo početak jedne lijepe saradnje.

Izvor: www.inz.ba

Leave A Reply