Share

Prvi konvoj pomoći, koji se sastoji od ukupno 20 kamiona, trenutno prelazi kroz granični prijelaz Rafah, rekli su za Anadolu iz Crvenog polumjeseca

Prvi konvoj kamiona s pomoći počeo je da ulazi u Pojas Gaze sa egipatske strane preko prijelaza Rafah, saopštio je Crveni polumjesec.

Prvi konvoj pomoći, koji se sastoji od ukupno 20 kamiona, trenutno prelazi kroz granični prijelaz Rafah, rekli su za Anadolu iz Crvenog polumjeseca.

U međuvremenu, dopisnik Anadolu objavio je da se humanitarna pomoć prebacuje sa egipatskih kamiona na palestinske kamione.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz zraka. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze, koja je poprimila dimenzije neselektivnog bombardovanja civilnih objekata, stambenih zgrada, džamija, crkava, ali i bolnica.

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja, broj mrtvih u Gazi u toku izraelskog bombardovanja povećan je na 4.137, a broj ranjenih na 13.300, dok se više od 1.000 osoba vodi kao nestalo.

Na napadima iz Gaze poginulo je više od 1.400 ljudi u Izraelu.

Leave A Reply