Share
Bolnice u Gazi su “na rubu kolapsa”, upozorio je Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

Kažu da je broj pacijenata koji se liječe ili čekaju na liječenje na 150% kapaciteta bolnica, a ljudi leže po podovima i hodnicima.

Rečeno je da je 60 posto primarnih zdravstvenih ustanova zatvoreno u Gazi, dok se bolnice bore s radom zbog nedostatka struje, lijekova, opreme i specijalizovanog osoblja.

“Samo osam (od 22) zdravstvenih centara UNRWA u pokrajinama Middle, Khan Younis i Rafah pruža usluge primarne zdravstvene zaštite kritičnim ambulantnim pacijentima i pacijentima kojima je potrebno liječenje od nezaraznih bolesti”, navodi se u saopštenju.

Situacija s vodom u Gazi također je i dalje teška. Posljednje funkcionalno postrojenje zatvoreno je prošle nedjelje zbog nedostatka goriva, kao i posljednje funkcionalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, izvijestile su UN.

Sanitarije se pogoršavaju. Svih pet prečišćavanja otpadnih voda u Gazi je zatvoreno zbog nedostatka struje, tako da se mnogo otpadnih voda izbacuje u more, a “većina od 65 kanalizacijskih crpnih stanica nije u funkciji”, navodi OCHA. Smeće se također gomila.

Sigurnost hrane je nestabilna. Tri od pet pekara Svjetskog programa hrane (WFP) u Gazi zatvorene su u petak zbog nestašice goriva i sastojaka, saopćila je OCHA. Pšenično brašno širom Gaze moglo bi nestati za “oko pet dana”, a trenutno radi samo jedan od pet mlinova u Gazi.


Vijesti.ba

Leave A Reply