Share

Povodom današnjih neutemeljenih izjava predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o državnoj imovini javnosti se obratio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

– Više neće prolaziti nikakve laži i obmane o državnoj imovini. Tri činjenice su neoborive – prvo, Ustav BIH jasno je riješio temeljnu dilemu: Bosna i Hercegovina je država, RS je entitet u državi. Državna imovina pripada državi, jednako kao što pripada i svakoj drugoj državi na svijetu, rekao je Bećirović i dodao da ne postoji država bez državne imovine.

Potom se pozvao i na Sporazum o sukcesiji bivše SFRJ kojom je državna imovina data državi BIH, te rekao da su sve države ratificirale ovaj međunarodni sporazum.

– Dodik mora prestari lagati narod u RS, rekao je Bećirović između ostalog.

Dodaje da se nigdje kao vlasnici imovine ne pominju ni entiteti, ni niži nivoi.

– Dosta je Dodikovih laži i obmana, rekao je Bećirović.

On je kao treću činjenjnicu naveo odluke Ustavnog suda, te odgovorio na Dodikove prijetnje državi.

– Javno mu poručujem, neka zaboravi prijetnje. Većinska i patriotska BIH se ne boji ni Dodika ni njegovih poslušnika. Da ova zemlja zavisi od Dodika ona ne bi postojala niti jednog dana, ali srećom ne zavisi od njega. Ova zemlja zavisi od ogromne većina nas koji imamo samo jedna izbor, taj izbor se zove Bosna i Hercegovina, rekao je Bećirović i dodao da će se domovina braniti svim sredstvima.

– Milioni nas u zemlji i inostranstvu nećemo dozovoliti razbijanje naše domovine, nikada i ni po koju cijenu, rekao je Bećirović.

Leave A Reply