Share

Kolegij Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas bi trebao dogovoriti održavanje hitne sjednice ove skupštine posvećene smjeni Vlade Zeničko-dobojskog kantona, nakon što je SDA okupila novu skupštinsku većinu.

U SDA Zeničko-dobojskog kantona očekuju da će hitna sjednica, na kojoj bi se raspravljalo o radu Vlade i glasalo o povjerenju Vladi, biti održana u ponedjeljak, dok se imenovanje nove očekuje za 15 do 20 dana.

Novu većinu čine SDA sa 11 zastupnika, DF sa tri, SBB sa dva i NES sa jednim zastupnikom, te tri samostalna zastupnika.

Miralem Galijašević, predsjednik Kantonalnog odbora SDA ZDK, rekao je da još ništa nisu dogovarali o pozicijama i podjeli ministarstava.

Među ova tri samostalna zastupnika koji će činiti većinu je i Ivo Tadić, koji je napustio HDZ, što je i sam objavio.

Ipak, predsjednik HDZ-a Dragan Čović je jučer izjavio da HDZ ima tri zastupnika u Skupštini ZDK pa stoga ima pravo biti u vlasti.

“HDZ nema tri nego trenutno dva zastupnika. Koliko znam da je Ivo Tadić napustio stranku. I to što imaju toliko zastupnika im ništa ne garantira”, prokomentirao je Galijašević Čovićevu izjavu.

Uz to, većinu u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona čini 18 zastupnika, a nova većina ih ima 20, bez HDZ-a i SDP-a.

Izjavu Tadića novinari portala Faktor.ba nisu uspjeli dobiti.

Duže vremena traju problemi među strankama koje su činile većinu u Skupštini ZDK, prije svega između SDP-a i Bh. inicijative-Kasumović Fuad, ali i unutar ovih samih stranaka. Za formiranje nove većine čekao se DF, koji je bio i dio sada već stare većine.

Goran Bulajić iz DF-a, koji je zamjenik predsjedavajućeg Skupštine ZDK, danas nije bio u prilici razgovarati za Faktor.ba

U Skupštini ZDK ocjenjuju da je DF “prelomio” jer se stara većina raspala, a sjednice Skupštine ZDK nije bilo dva mjeseca.

Osim Kasumovićeve stranke, DF-a, HDZ-a i SDP-a, većinu su činili NES, NiP i Naša stranka.

Leave A Reply