Share

Krajem jula ove godine Vlada FBiH je jednoglasno usvojila Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u FBiH, no sada se pojavljuju informacije da neki kantoni nisu zadovoljni ovim rješenjem i najavljuju da neće ispoštovati uredbu.

Tako Večernji list danas piše da Hercegovačko-neretvanski, Zapadnohercegovački, Livanjski i Posavski odbijaju provesti ovu uredbu, uprkos činjenici da su i federalni ministri iz HDZ-a glasali “za”.

Također, isti list, koji ove kantone naziva “hrvatskim” što je antiustavno i netačno, piše da je napravljena “podvala” i da je izmijenjen dokument koji je prije dvije i po godine usaglašavala radna grupa u kojoj su bili predstavnici Federalne uprave policije i kantonalnih policija. Navodi se i da na oznakama na rukavima piše “Policija Federacije BiH” što također nije tačno, a čemu svjedoči i Uredba objavljena u Službenim novinama.

Povodom ovog pitanja kontaktirali smo ministra unutrašnjih poslova FBiH Ramu Isaka koji nam je odmah kazao da se radi o neozbljnim i neutemeljenim izjavama odnosno o običnom politikanstvu.

“MUP-ovi svih kantona su učestvovali u izradi, prijedlozima i svim odlukama i ništa se nije uradilo mimo bilo koga. Ustav FBiH je precizirao tačno kako treba izgledati uniforma i tako je urađeno. Ova uredba je kompletna u skladu sa Ustavom i zakonima FBiH”, govori Isak.

Naglašava da je Uredba prošla jednoglasno na sjednici Vlade Federacije BiH što znači da su za nju glasali i svi ministri iz HDZ-a.

“Svi su dali pozitivno mišljenje. Politikanstva određenih ministara mi ne idu u glavu, nema potrebe za tim. Umjesto da im bude čast i zadovoljstvo da svi imaju jedinstvene i kvalitetne uniforme, oni sada daju neozbiljne izjave”, dodao je.

Oznake na desnom i lijevom rukavu policijske uniforme (primjer za ZHK i KS)

Oznake na desnom i lijevom rukavu policijske uniforme (primjer za ZHK i KS)

Na pitanje da li je tačno da bi na jednom rukavu pisalo “Policija Federacije BiH”, Isak kaže da ni to nije tačno.

“Oni prvo trebaju isčitati uredbu, jer je očito da nisu. Timovi svih MUP-ova su učestvovali, to su bili stručnjaci, komesari, najviši funkcioneri policija. Nije ovo uradila FBiH sama, već svi kantoni i FBiH skupa, ozbiljni profesionalci i ozbiljni ljudi”, naglasio je Isak.

Kaže da ništa nije urađeno mimo zakona i dogovora svih, a da je član o oznakama iz stare uredbe i da tu ništa nije ni mijenjano.

“Ne trebaju policiju petljati u politiku”, poručio je.

Oznake na desnom i lijevom rukavu policijske uniforme (primjer za SBK i HNK)

Oznake na desnom i lijevom rukavu policijske uniforme (primjer za SBK i HNK)

Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u Federaciji Bosne i Hercegovine je već objavljena u Službenim novinama i stupila je na snagu, a od 1. januara 2024. počinje primjena.

Isak kaže da će se s nabavkom novih uniformi krenuti odmah početkom naredne godine i da će to biti složen proces, a da su neki kantoni već u budžetu bili planirali nabavku novih uniformi i sada su ta sredstva presumjerena na ove uniforme. Oni koji nisu, kaže, to će planirati novim budžetima u narednim mjesecima.

Klix.ba

Leave A Reply