Share

U Kulturno – sportskom centru „Mladost“ danas je otvoren 17. po redu sajam „Jesen u Visokom 2023.“. I ove, kao i proteklih godina, veliki broj proizvođača učestvuje na sajmu koji je jedna od najbolje organizovanih manifestacija ove vrste na području Zeničko – dobojskog kantona.

Prije samog svečanog dijela sajma prisutnima su se obratili i predsjednik Organizacionog odbora sajma Adi Pašalić, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Boris Švancer, a prisutni su bili i brojni drugi gosti, među njima i ministrica finansija u Vladi ZDK Dženana Čišija, dok je sajam zvanično otvorio gradonačelnik Visokog Mirza Ganić.

– Velika je čast što imamo 17.po redu sajam „Jesen u Visokom“ u našem gradu i ovo svjedoči da smo čuvari tradicija i lijepih i pozitivnih priča koje idu iz Visokog. Visoko je lider u proizvodnji mlijeka, a godišnje imamo oko 6 miliona litara, lideri smo u plasteničkoj proizvodnji i proizvodnji i preradi mesa na području ZDK. S druge strane, Grad Visoko je u protekle dvije godine izdvojio značajna sredstva kao podršku poljoprivrednoj proizvodnji, pa smo tako 2020.godine imali svega 60.000 KM izdvajanja, a danas je ta cifra deset puta veća i iznosi 600.000 KM i to je znak da smo opredijeljeni da podržimo i razvijamo poljoprivrednu proizvodnju. Upravo danas smo uplatili i 135.000 KM za podršku proizvođačima koji su prije mjesec dana imali velike štete uslijed vremenskih nepogoda i ovo pokazuje da vodimo brigu o ljudima koji rade na zelenim poljima i proizvode nam hranu. Ovu priliku bih iskoristio da nas sve pozovem da kupujemo i koristimo domaće proizvode, jer je to jako važno, kako za nas i naše zdravlje, tako i ljudima koji time hrane svoje porodice. Zelena polja u Bosni i Hercegovini su osnova našeg zdravog života. – poručio je gradonačelnik Ganić.

Organizator sajma je Grad Visoko, a suorganizatori su Udruženje poljoprivrednih proizvođača ZDK, Udruženje Agro Vis, JU Centar za kulturu, sport i informisanje i agencija Vis. Zlatni sponzor ovogodišnjeg sajma je firma Ohran gradnja, srebreni sponzori su BIOS i IGM, dok su sponzori sajma IM Semić, Klas, Vispak i Sarajevski kiseljak.

Ovogodišnji sajam je okupio preko 70 izlagača i proizvođača iz 22 grada iz cijele Bosne i Hercegovine.

FB page Mirza Ganić

Leave A Reply