Share

Sve je više onih koji žive na rate jer je život u BiH sve skuplji. Da li građani u BiH štede i koliko je onih koji su kreditno zaduženi? Kako će se ova odluka Evropske centralne banke odraziti na BiH?

Ovakva odluka neće direktno utjecati na Bosnu i Hercegovinu i građani nemaju razloga za zabrinutost. Odluka Evropske centralne banke o povećanju kamatne stope je nastavak borbe sa inflacijom unutar eurozone, i cilja da se do 2025. godine dostigne nivo od 2 posto, objašnjavaju sagovornici BHRT-a.

Berislav Kutle iz Udruženja banaka BiH ističe da je u BiH potpuno drugačija situacija u odnosu na EU, jer nismo članovi EU pa ne moramo poštovati odluke Evropske centralne banke.

– Banke u BiH su u drugoj ulozi, iz svojih tržišnih razloga još uvijek nisu povećali kamatnu stopu na depozite – rekao je Kutle.

Iako je život u Bosni i Hercegovini sve skuplji podaci Udruženja banaka, ali i agencija za bankarstvo pokazuju da građani sve više štede. To su potvrdili i pojedini anketirani građani. No, ipak nemaju mnogo povjerenja u banke.

U proteklih godinu dana rast ili korekcije stopa Evropske centralne banke su se često dešavale, ali banke u našoj zemlji nisu nužno slijedile ritam povećanja kamatnih stopa.

– Entitetske agencije za bankarstvo su u oktobru prošle godine su donijele određene odluke koje su imale za cilj stabiliziranje stanja nivoa kamatnih stopa na našem tržištu. Naše banke su, vođene tim odlukama, reagovale na način da izbjegavaju svaki automatizam u prenosu efekata na postojeće kreditne aranžmane – kaže Admir Nukić iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Rastu i štednja i krediti

Iz Agencije za bankarstvo RS kažu da rastu i štednja i krediti.

– Što se tiče štednje ona iznosi 4,1 milijardu maraka i ona je veća nekih 4 posto u odnosu na kraj godine. Kod kredita imamo stanje da oni iznose sa 30.6. 7,6 milijardi maraka i veći su za 4 posto u odnosu na kraj prethodne godine – ističe Srđan Travar iz Agencije za za bankarstvo RS.

Mijenjanje, odnosno povećanje kamatne stope, je redovna procedura, objašnjava ekonomista Željko Rička.

– To je uzrokovano promjenama cijena u odnosu na inflaciju, kako raste inflacija jedina i najefikasnija mjera za zaštitu od vbisoke inflacije jeste promjena povećanja kamatnih stopa – ističe Rička.

Kamatna stopa na kredite u Bosni i Hercegovini je mnogo manja nego što je to slučaj u Evropskoj uniji, zbog toga što nije povećana kamatna stopa na depozite. Za štediše je pomenuta odluka Evropske centralne banke dobra vijest jer će time, kako kažu sagovornici, biti kraj negativnih kamata. No, oni sa minusom na računu mogli bi imati razloga za zabrinutost, kao i oni koji su korisnici kredita sa promjenljivom kamatnom stopom, piše BHRT.

Leave A Reply