Share

Na 31. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Visoko nakon izlaganja vijećnika Admira Babića iz SDP-a, a na temu Kolegija, Poslovnika, Hadžijine vode i Dubrava, reagovao je i gradonačelnik Mirza Ganić koji je u svom izlaganju iznio činjenice oko stanja na Hadžijinoj vodi i na Dubravama te podsjetio da se u Visoko na cijeloj njegovoj teritoriji nikad više nije ulagalo u zadnjih 100 godina, sa akcentom na Hadžijinu vodu gdje se ulaže 1.000.000KM i na Dubrave gdje se ulaže 400.000KM, ali je i naveo da problemi koji se dešavaju i koji postoje isključivo su vezani ne za novac koji je obezbjedila Gradska uprava nego za one koji izvode radove gdje kako ističe ima i političke pozadine i populizma.

– “Cijeneći činjenicu da mi investiramo u Hadžijinu vodu 1.000.000KM ja kao gradonačelnik nemam se šta stiditi, imaju jasne procedure i spreman sam ih i obrazložiti, kako ja tako i koleginica koja radi u Službi. Tehnički dio pripreme je malo kompleksniji da bi se dostavili svi tragovi i svi dokazi i sve ono što treba da bude tačka Dnevnog reda. Evidentno je da se na bavite zakonom i zakonskim procedurama i mislim da vas to u ovoj fazi i ne interesuje, jer vas interesuje populizam.

Za Hadžijinu vodu 1.000.000KM, za Dubrave 400.000KM

Investiramo 1.000.000KM u jedno naselje koje u zadnjih 100 godina nije dobilo takvu investiciju. Investiramo u Dubrave 400.000KM, u jedno naselje koje 100 godina takvu investiciju nije dobilo. I jasno je da imaju problemi u realizaciji svega toga, ali imaju i zakonske procedure i te stvari uopće nije problem “razgolit”. Samo da razumijete, nisam na optuženičkoj klupi, a vi me stavljate tamo. Određeni huškači pokušavaju izvrnuti tu priču, ja ne mogu zabraniti da kiša pada, ne mogu zabraniti da bude nevrijeme, ali mogu spriječiti da se iznose neistinite stvari, ali opet na kakav način – istinom! Ja sam zato da istinom govorimo o onome šta se radi i što se radilo u proteklom vremenskom periodu.

Nikad se više nije ulagalo u Visoko, ulažu se milioni

Ne može se sve gledati samo kroz Hadžijinu vodu. Mi trenutno radimo 10 projekata, pripremljeno deset, a u ovoj godini realizovali 30. Uzmite sve parametre, nikad se više nije ulagalo u Visoko. I ne ulaže se 10.000KM, ulažu se milioni KM i prema tome razgovarati možemo samo sa činjenicama i sa stvarima koje su jasne i evidentne i dokazive. E sad, da se na bavimo populizmom, ako se stvarno sekiramo za Visoko, a vjerujte da u ovoj sali nema niko ko više od mene ne bi volio da se konačno ova pitanja riješe i da se taj dio završi i konačno stavi tačka na sve to. Ali ja ne mogu preskočiti zakon o javnim nabavkama i kazati izvođačima radova da se ne žale i kazati nemojte uplatiti. A oni se žale, pa ne uplate i onda nas razvlače mjesecima. Ne postoji vodovodni sistem koji bi onaj dan mogao primiti onoliku količinu padavina, a posebno na Hadžijinoj vodi gdje sistem još uvijek uopšte nije pušten u funkciju. Ali neći i ne želim da branim izvođača radova, za sve što nije i ne bude radio imaju penali i to će i to će i platiti, ali želim da javnost zna šta smo mi radili. Tamo put nije valjao samo ovih pet mjeseci, taj put ne valja godinama unazad, jer su ga isjekli, prokopali, polomili i sad smo ušli u jedan tehnički problem gdje se svjesno cijela priča razvlači i pokušava napraviti politički problem, ali evo hvala Bogu rješenje je pri kraju. I sve ovo ne gledamo politički, nego ljudski. I sve što ne valja spraman sam preuzet odgovornost na sebe, ali ne mogu i neću preuzimati odgovornost za nešto što mi se pokušava inputirati i što se sva priča u Visokom želi politički podmetnuti i smjestiti na Hadžijinu vodu i na Dubrave gdje ulažemo nikad više, svjesno zanemarujući milionske investicije i projekte koji su u toku i koji su pozitivne za Visokom. Ako pričamo o odgovornoti, onda to nije priča za mene nego za izvođača radova i to ne jednog, nego dva izvođača koja u svemu ovome spletkare tužbama i žalbama.

Hadžijinu vodu i Dubrave ne možete inputirati Mirzi

Vi od Hadžijine vode i Dubrava pravite populizam i lažno se borite za narod, a ja se kao ne borim. Zapravo je obrnuto, ja borim za narod na Hadžijinoj vodi i na Dubravama, ruke su nam svezane određenim zakonskim procedurama i određenim lobijima opet na Hadžijinoj vodi i političke prirode i ne može se to inputirati Mirzi. Mirzi se može inputirati da je podnio sve u skladu sa zakonom, da je obezbijedio da se u kapitalnim ulaganjima izdvoji 1.000.000KM, da smo sve procedure proveli onako kako zakon nalaže, i da smo došli do konačnog potpisivanja ugovora. Pričati možemo samo argumentima, otvoreno, pošteno, činjenicama, a nikako populizmom na koji sam alergičan. Tek tada možemo kazat da sam nešto priznao što ću i priznati. Mi svaki dan imamo novo gradilište sa projektima cca.500.000KM kao ova dva danas u Ratkovcima i Mulićima. I samo transparentno, a i to smo obezbijedili za razliku od onih koji su uvodili medijski mrak.” – između ostalog rekao je gradonačelnik Ganić u svom izlaganju.

Visoko.co.ba

Leave A Reply