Share

“Zbog skoka sirove nafte i automatskog skoka i prerađene nafte i to će se još odraziti u narednom periodu, nažalost ne možemo očekivati ništa pozitivno. Brzo će cijena goriva biti 3 KM i više. Za ilustraciju: cijena u ponedjeljak u odnosu na danas veća je za šest feninga”, kazao je za N1 Milenko Bošković iz Udruženje prometnika naftnih derivata.

Cijena sirovine nafte trenutno je iznad 90 dolara po barelu.

Ukoliko uporedimo protekli period bila je 81 dolar. Trenutna cijena goriva na pumpama kreće se od 2,81 do 2,91.

“Ako se primijeni korekcija cijena koja je na svjetskom tržištu možemo očekivati onu cijenu od 3,50 KM što smo plaćali prošle zime. Zato apelujem kao ekonomski analitičar da se privremeno obustavi naplata akciza jer bi to olakšalo situaciju, a ne bi oštetilo budžet”, tvrdi ekonomski analitičar Zoran Pavlović.

Kućni budžet građana tako očekuje novi veliki teret.

Sudeći prema iskustvu iz perioda inflacije, nakon što gorivo ponovno bude skuplje – uslijedit će lančano poskupljenje namirnica.

“Oni koji će transportovati proizvode po višoj cijeni goriva, zaći će ponovno u zonu zavlačenja ruke u džepove potrošača”, poručuje Pavlović.

Četveročlanoj porodici 2021. godine trebalo je 2.101 KM što je mnogo više od prosječne plate.

Uslijedila je inflacija, pa je prošle godine trebalo 2.905 KM za 31 dan. A na raspolaganju su mnoga domaćinstva imala 1.800 maraka manje.

Sada je potrebno 3.322 KM. Prema online bazi podataka NUMBEO bh. porodici potrebno je i više, tačnije 3.700 KM. A onima koji žive sami 1.122 KM uz opasku da kirija nije uračunata.

Leave A Reply