Share

Šef kabineta članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražio je od policijskih agencija i dva državna ministarstva informacije o pripadnicima osiguranja visokog predstavnika Christiana Schmidta, saznaje Klix.ba.

Ovaj zahtjev su 8. septembra dobili ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Enes Karić.  Prije nego pročitate šta kabinet Željke Cvijanović (SNSD) traži, uz naglasak hitno, istaknimo da Predsjedništvo BiH, a niti pojedinačno članovi Predsjedništva BiH, nemaju pravo tražiti operativne podatke koje ovim aktom traže iz kabineta članice državnog predsjedništva.  Cvijanović i saradnici su veoma zainteresovani da saznaju koliko pripadnika osiguranja čuva Christiana Schmidta, da li su naoružani i koje tačno oružje nose!?  “Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH se iz sredstava javnog informisanja upoznao sa informacijom da njemačkog državljanina Christiana Schmidta u BiH obezbjeđuju privatne bezbjednosne agencije tačnije pripadnici Specijalne jedinice Savezne Republike Njemačke. Riječ je, navodno, o osiguranju koje broji više od 10 pripadnika, posebno obučenih za zaštitu veoma važnih osoba (VIP osoba) i političara.

Budući da su pomenute aktivnosti dio vaših nadležnosti, molimo Vas da nas hitno obavijestite o istinitosti ovih navoda.

Ukoliko se ispostavi da su isti vjerodostojni, zahtijevamo od Vas da nam, jednako hitno, dostavite informacije o tačnom broju pripadnika privatnog obezbjeđenja njemačkoj državljanina Christiana Schmidta, da li su pomenuta lica naoružana i kojim vrstama naoružanja, kao i od strane koga i po kom osnovu su ista angažovana, te kako, i u kom svojstvu, ona borave u BiH, ali i da li imaju neophodne dozvole za rad i boravak i na koji način je to regulisano”, navedeno je u pismu.

Na kraju su od Nešića, Konakovića i Karića zatražili i informaciju, bez odlaganja navode, o tome da li neka policijska agencija u BiH osigurava Schmidta i po kojem osnovu.

Četiri dana poslije, 12. septembra, isti zahtjev ovaj put dostavlja ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić (DNS), ali ga adresira šefu bh. diplomatije Elmedinu Konakoviću te direktorima SIPA-e Darku Ćulumu, direktoru DKPT-a Enesu Kariću i direktoru Granične policije BiH Mirku Kuprešakoviću.  Nešić pod oznakom “vrlo hitno” navodi da je Ministarstvo sigurnosti BiH zaprimilo dopis od Predsjedništva BiH te ga dostavlja navedenim direktorima policijskih agencija i traži od njih da “hitno i bez odlaganja informišu o poduzetim aktivnostima”.  Recimo da su sve tri policijske agencije (SIPA, DKPT i GP BiH) kojima se obraća ministar Nenad Nešić upravne organizacije u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH na čijem čelu je upravo on, no policijske agencije imaju potpunu samostalnost kada je u pitanju operativni rad.

To znači da ukoliko direktor SIPA-e, DKPT-a ili GP odgovori na nezakonit zahtjev, prekršit će zakon o policijskoj agenciji koju rukovodi.

Na kraju treba i javno postaviti pitanje, zašto bi članicu Predsjedništva BiH i njene saradnike uopće trebalo zanimati koliko osoba brine o sigurnosti visokog predstavnika Christiana Schmidta i koje oružje nose na dužnosti.

Klix.ba

Leave A Reply